Foodfotografie | OERsterk “eten”

OERsterk - granaatappel - Annemarie Dufrasnes

OERsterk “eten”

 

Ik ben fan van OERsterk! Ik kreeg het eerste deel van een vriendin een paar jaar geleden. Ik werd er blij van, want dit boek gaat over gezonde voeding, hoe je lichaam daarop reageert en hoe je hands-on al meteen kan starten om een aantal basis etenswaren te vervangen voor gezonde varianten.

Laat mij kort vertellen waarom ik daar zo blij van wordt. Tien jaar geleden werd ik getriggerd door het boek (en destijds ook een tv programma) “Wat je eet ben je zelf”. Je ziet namelijk echt verschil of je gezond eet of juist niet. Ik weet niet meer wat mij zo nieuwsgierig maakte, of waarom ik dat nou zo interessant vond, maar ik begon mij steeds meer in gezonde voeding te verdiepen. Het boek was trouwens super duidelijk, mooi en modern vormgegeven, met gezellige kleurtjes. Ook werd er uitgelegd waarom dingen gezond waren, hoe je aan je lichaam kan zien welke voedingstekorten je hebt en in welke voedingsmiddelen de voeding zit die je nodig hebt. Als visueel en hands-on typje sprak dat natuurlijk wel aan.

Je ziet namelijk echt verschil of je gezond eet of juist niet.

Overigens kreeg ik de schik van mijn leven, want ik kwam er achter dat zo’n beetje alles wat ik at, niet zo gezond was als ik dacht. In tien jaar tijd heb ik langzaam etenswaren vervangen of geëlimineerd uit de keuken. Geen E-nummers meer in mijn huis. Ik koop geen frisdranken, snoep, koek of chips. Geen zakjes of pakjes of bouillonblokjes. Ik gebruik verse kruiden en specerijen als smaakmakers. Mosterd en mayonaise gebruik ik van de natuurwinkel, biologisch, want daar zitten geen ongezonde toevoegingen in. Verder is mijn koelkast behoorlijk leeg. Op groenten en fruit na.

Ik kwam er achter dat zo’n beetje alles wat ik at, niet zo gezond was als ik dacht.

Als we vlees eten, is het biologisch. Daar zitten geen preventieve restmedicijnen in zoals antibiotica. De dieren leven langer, diervriendelijker en komen buiten. Ze hebben ruime nachthokken, met vers stro. Ze krijgen beweging en krijgen voedsel wat voor hun lichaam is gemaakt. Dat levert minder stress op en gezonder vlees. Met alle respect, dieren uit de bio-industrie (dus ook van de keurslager) hebben het niet zo goed. Sterker nog ze hebben best wel slecht. Nu ik dat weet, smaakt dat vlees mij niet meer en bovendien is het ook niet zo gezond als we denken.

Betekent dit dan, dat ik een rare eter ben? Wellicht. In ieder geval eet ik zoveel mogelijk biologisch en vers. En soms eet ik ook wel eens iets anders. Ik hanteer de 80 – 20% regel. Voor 80% hou ik mij aan de richtlijnen, voor 20% smokkel ik wel eens. Ik ben ook gewoon een mens en laten we eerlijk zijn. Die vieze roze, chemische glace koeken zijn 1 x per jaar best heel erg lekker, inclusief die E-nummers.

Maar waar komt die gezondheidsdrang dan vandaan? Ik ben zelf niet ernstig ziek geweest, waardoor mensen zich vaak bewust worden van hun grootste bezit: gezondheid. Ik heb 10 jaar lang, gemiddeld een pakje sigaretten per dag gerookt en dagelijks fastfood. Ik deed gewoon de dingen die ik wilde doen. Toch kwam voor mij steeds meer het besef dat gezondheid je allergrootste bezit is. Toen ik startte als zelfstandige dacht ik: wat als ik ziek wordt, dan kan ik niet werken en verdien ik geen geld, dan kan ik geen eten kopen of onderdak betalen. En dat is nou precies waar ik zo intens van geniet. Mijn man en ik hebben een heerlijk huis, het is helemaal verbouwd zoals wij dat mooi vinden. We hebben een kleine, maar fijne tuin en genieten van een heerlijke uitgebreide lunch of gezellige koken en eten met vrienden.

Ik heb 10 jaar lang, gemiddeld een pakje sigaretten per dag gerookt en dagelijks fastfood.

Ik verdien mijn geld met fotograferen en dat is topsport. Vooral (bruids)reportages zijn soms een aanslag op je lichaam. Als ik mijn werk goed wil uitvoeren, móet ik sporten. Ik loop met 10 kg aan camera’s en lenzen aan mijn schouders. Ik ren, hurk, lig en dat soms dagen van 16 uur lang. Dat heb ik graag over om mijn passie uit te kunnen voeren. Ik heb gemerkt dat als ik voedzaam eet, ik beter kan presteren en meer kan genieten. En dát is nou net wat het leven aangenaam maakt: genieten.

Ik verdien mijn geld met fotograferen en dat is topsport. Ik heb gemerkt dat als ik voedzaam eet, ik beter kan presteren en meer kan genieten. En dát is nou net wat het leven aangenaam maakt: genieten.

Terug naar OErsterk. Ik wilde een bijdrage leveren aan de filosofie van OERsterk en mailde de auteur drs Richard de Leth met de vraag om tafel te zitten voor de fotografie van het Kookboek. Het gebeurde en we gingen de samenwerking aan. Afgelopen winter hebben we keihard gewerkt aan een fantastisch kookboek. Meerdere malen zei ik tegen mezelf: Kijk even waar je mee bezig bent en geniet ervan, want voordat je het weet is het weer voorbij. Ik heb genoten. Van A tot Z. Van het schrijven van een onbezonnen mail, recht uit het hart tot de laatst redigeeruurtjes. Ik ben super trots op het resultaat en proost op de samenwerking met

drs Richard de Leth van OERsterk (TEKST)

Jolanda Doorenbos van OERvitaal (RECEPTEN – KOKEN EN STYLING)

Mings Slikker van de Kookschool Koken en Proeven (KOKEN)

15 april 2015 komt het Kookboek uit. Een hardcover boek met prachtige recepten. Komende tijd zal ik regelmatig bloggen over onze samenwerking en foto’s van gerechten delen uit o.a. het kookboek, de reportages en OER er op uit. Geniet ervan!

Ik wilde een bijdrage leveren aan de filosofie van OERsterk.

Foodfotografie - OERsterk "eten" - Annemarie Dufrasnes OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -11990 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -12543 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -12640 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -12869 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -13213 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -13297 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -13670 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -14802 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -14859 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -14965 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -15604 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -15684 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes -24087 OERsterk - introductie gerechten - Annemarie Dufrasnes

 

 

Laat een reactie achter